fredag 6 november 2009

Den barmhärtige entreprenören – Från privatisering till socialt företagande.


Hej igen, tidig morgon i Santiago och vi gör i oss ordning för ett möte. I väntan på mina partners kommer här kommer lite utlovade tankar/ utdrag från boken:

”Företagande” och ”socialt” ses idag som två motsatser, ömsesidigt uteslutande. Boken ifrågasätter om det verkligen behöver vara så, och visar att vår tradition, av vinstmaximerande företagande, faktiskt inte är så lång. Sociala företag däremot, utvecklades starkt redan under 1200-talet…

Boket diskuterar bland annat fattigdomsbegreppet. Palmås skriver att, i västvärlden, är ”fattigdom” inte längre ett så användbart begrepp, numera talar man mera om ”social utslagning, oförmågan att delta effektivt i det ekonomiska, sociala, politiska och kulturella livet […] såsom brist på samhörighet, medbestämmande och status”. Den moderna uppdelningen (som sagt, en relativt ny ordning), där sociala orättvisor är statens ansvar, innebär oftast olika typer av bidragslösningar. Detta ökar visserligen köpkraften, och motverkar därmed fattigdom, men riskerar att öka den sociala utslagningen då bidrag ofta passiviserar ”de löser inte de underliggande problemen utan mildrar bara dess symptom”. Socialt företagande kan vara att ett sätt att faktiskt komma tillrätta med problemen och boken ger flera exempel på när man genom företagande lyckats lyfta exempelvis hela stadsdelar.

Man kan också läsa om orsaker till att socialt företagande har hamnat i skymundan (i motsats till vinstmaximerande företag), förslag på åtgärder för att få igång utvecklingen, iakttagelser från Storbritannien där de på många sätt kommit längre än i Sverige… Det är hela tiden inspirerande och smart och sätter igång en hel massa tankar. En varm rekommendation!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar