fredag 27 november 2009

Rättvisa äventyr i Norrköping!


Igår var en lång, spännande dag. Vi åkte nämligen till Norrköping för att delta i Rättvisemärkts årliga konferens. I våras gick vi rättvismärkts utbildning för ambassadörer och vi känner oss ganska nya i gemet. Därför såg vi konferensen i Norrköping som ett ypperligt tillfälle att lära oss mer!

Schemat såg till en början ganska tungt ut, med många föreläsningar och få pauser. Vi behövde dock inte oroa oss! Förmiddagen bestod av fem föreläsningar och en improvisationsteater, och en fantastiskt duktig konferencier, Björn Söderberg. Tiden bara sprang iväg och paus hade i ärlighetens namn varit överflödigt. Det kanske mest intressanta med förmiddagen var att de första två föreläsningarna tog upp kritik mot Rättvisemärkt (på bildne ovan debatterar Helena Johansson, doktor i nationalekonomi, med Helena Markstedt, Rättvisemärkts generalsekreterare). Trovärdigheten ökar enormt när man vågar bjuda in till en seriös kritisk diskussion! Vad skulle exempelvis hända om alla odlare i utvecklingsländer skulle certifieras och odla rättvisemärkt och erhålla minimipris och premie? Vi har också svårt för Rättvisemärkts mål att all handel ska vara rättvisemärkt, ett rimligare mål vore att arbeta för att handel ska vara baserad på rättvisa principer (men inte nödvändigtvis certifierade av just rättvisemärkt).

Birger Schlaug var med och talade och gjorde till en början ett ganska tamt intryck. Han skärpte sedan till sig och visade sig vara en filosof med stora visioner. Tänkvärt.

Eftermiddagen bjöd på workshops, diskussioner samt mingel med en hel massa intressanta människor; det finns väldigt många människor som tänker och gör bra saker. Just detta med att våga genomföra, och inte stanna vid en idé var något Björn Söderberg tog upp på sitt seminariepass. Dagen var klart över förväntan och vi åkte därifrån fulla av entusiasm och energi. I vanliga fall är man ju ganska trött efter att ha varit iväg en hel dag; nu satt vi och diskuterade handel, socialt företagande och utveckling hela vägen hem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar