fredag 4 juni 2010

Planera mindre, testa mer

...Meditra har ändå från början handlat mer om att göra än om att planera. När vi startade hade vi ju ingen större aning om hur vi skulle driva företaget. Tänkte att det var okej att lära sig längs vägen.

Ändå.

Har vi på sista tiden insett av vi ibland planerar alldeles för mycket. Att de bästa planerna blir till när man nästan direkt börjar arbeta och testa. Implementering och planering hand i hand. Vi har ett nytt projekt på gång (kan förhoppningsvis berätta mera i nästa vecka) och i veckan satt vi alla fyra för att planera arbetet. Det var svårt, för vi visste inte alls var vi skulle börja. Så vi bestämde att strunta i att planera, börja köra. Och stämma av under eftermiddagen. Det var lätt det smartaste vi gjort den dagen. Mål, syfte och andra viktiga saker (som man ofta tror att man måste ha klart från början) blev långsamt tydligare, i takt med att vi började googla och kontakta människor. Prata, föreslå, fråga.

Idag satt vi så i möte med Oscar Bertilsson som ska göra ett sommarprojekt (ett annat än det ovan) med oss. Pratade just om detta, att vi i ett första steg nog inte ska planera så mycket, utan börja testa. Göra en grovplan o sätta igång. Sedan. Gå tillbaka. Ändra, anpassa. Fortsätta köra. Anpassa på nytt.

Och nu. För fem minuter sen springer jag på den här föreläsningen. Coolt. Sex mycket välinvesterade minuter. Hela siten (ted.com) är för övrigt ett hett tips, fyllt med korta föreläsningar inom massa olika områden, många av dem av verkliga stjärnor. //Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar